Nova studija objavljena u PLOS Medicine magazinu pokazala je da određene vrste voća i povrća mogu da vam pomognu u mršavljenju.
Vođa studije dr Monika Bertoja ispitivala je 133.468 osoba u tridesetim i četrdesetim godinama života koji su na svake četiri godine između 1986. i 2010. popunjavali upitnik o navikama vezanim za ishranu.
Njene kolege i ona otkrili su da su se osobe koje su jele više voća i povrća u odnosu na ostale manje ugojile tokom svih tih godina tokom kojih je trajalo istraživanje.
Ljubitelji voća koji su uživali u citrusima, grožđu i šljivama takođe su se dobro pokazali, ali su se u ovoj grupi najmanje ugojili ljubitelji jabuka, bobičastog voća i krušaka.
Kakva hrana je izazivala gojenje?
Skrobaste namirnice siromašne vlaknima i sa višim glikemičkim indeksom, poput krompira, graška i kukuruza bile su izbor onih ispitanika koji su se najviše ugojili.
Izvor: B92.net
0 komentari:
Objavi komentar